Pomoć:FAQ

From Wikispore
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Za što je Wikispora korisna?

Vrt Wikispore se sastoji od 4 vrste plodova:

  1. wiki farma za uzgoj specijaliziranih Spora kao tematskih područja i novih (tekstualnih i/ili medijskih) wiki obrazaca / metoda izrade wikija
  2. narativna baza za Wikidata teme Wikisprout koje se ne uklapaju u druge wiki projekte Zaklade Wikimedia
  3. repozitorij znanja za različite vrste znanja, poput usmenog i vizualnog te korištenje primarnih izvora
  4. poligon za testiranje sestrinskih projekata s pristupom Wikimedia infrastrukturi

Za što Wikispora nije namijenjena?

Wikispora nije namijenjena za:

  • Dupliciranje sadržaja ili funkcionalnosti drugih Wikimedia projekata, ili mrežno udomljavanje neprikladnih sadržajnih račvanja
  • Postavljanje sadržaja koji je nekompatibilan sa Wikimedia licenciranjem (autorskim pravima)
  • Provoditi visokotehnološka eksperimentiranja radi samog eksperimentiranja; umjesto toga, uglavnom eksperimentiramo sa sadržajem/društvenim strukturama
  • Testove velikih razmjera poput masovnog stvaranja wiki stranica pomoću botova
  • Kršenje privatnosti ili odobravanje lošeg ponašanja

Gdje se nalazi Wikispore stranica? Tko ju vodi?

Wikispora je smještena na Wikimedia Cloud Services kao eksperimentalni i dopunski prostor svojim sestrinskim Wikimedia projektima. Vodi ga ista Zaklada Wikimedia koja pokreće Wikipediju.

Integrirana je u Wikimedia zajednicu i ekosustav tako da korisnici mogu koristiti svoje postojeće Wikimedia račune i povezati se s Wikisporom kao narativnom bazom za Wikidata i kao dodatak za teme koje su prekompleksne za Wikipediju.

Kako su potprojekti razdvojeni?

Potprojekti na Wikispori imaju vlastite nazivne prostore, koji se zovu Spore. Spore se prikazuju kao prefiksi u nazivima stranica poput prefiksa "Geo:", "Bio:", "Art:" ili "Org:". Općenito, wikipoveznice koje vode do stranica u nazivnom prostoru vode do drugih stranica u istom nazivnom prostoru. One se ponekad nazivaju Spore. Nove Spore se mogu predložiti od strane zajednice. Neke se mogu razviti u vlastite wikije i postati sestrinski projekti.

Uobičajeno je izbjegavati stavljanje sadržajnih stranica u glavni (članak) nazivni prostor. Umjesto toga, trebaju biti smještene u ove projektne nazivne prostore. U redu je pogriješiti na početku i kasnije premještati stranice.

Kako mogu pretraživati Wikisporu?

Pretraživanje može biti zamršeno zbog mnogih potprojekata. Možete koristiti okvir za pretraživanje Wikispore da tražite informacije u glavnom "stablu" Wikispore, kao i kod drugih servisa. Međutim, primijetit ćete da jednostavna pretraga propušta informacije koje se nalaze unutar određene [Spore] (primjerice, traženje Georgea Gregoryja). To se može riješiti klikom na poveznicu "Sve" kako biste pretražili sve stranice, nakon što se prvo pretraživanje vrati prazno. Ili ako znate ime Spore, moguće ga je dodati kao prefiks uz pojam koji se pretražuje. Koristeći isti primjer, pretraživanje bio: George Gregory daje rezultat, dok pretraživanje art: George Gregory ne daje rezultate.

Zašto naziv "Wikispora"?

Neki bi se mogli zapitati, čemu tako čudno ime? Prvo, hvala na primjećivanju. Drugo, riječ "spora" je monosilabična i višejezična, iz drevne grčke riječi σπορά spora, što znači "sjeme, sjetva", i idealna je za wiki farmu. Stoga je Wikispora usvojila botaničku temu, prikladnu za ključnu ulogu spora u klijanju prirode.

Zašto je "Wikispora" projekt?

Većina Wikimedia sestrinskih projekata stvorena je u prvim godinama njenog postojanja, a posljednji (Wikidata.org) prije već više od desetljeća... U međuvremenu, malo je pokušaja inovacija u obrascima/sadržaju uspjelo dobiti značajnu podršku ili resurse za eksperimentiranje i pilot pokuse *(uz izuzetak Abstract Wikipedia, kao časna iznimka koja potvrđuje pravilo). Wikispora bi mogla pomoći u premošćivanju te inovacijske praznine. Za više detalja i podršku pogledajte stranicu prijedloga na meta:Wikispore.

Kako mogu migrirati svoj wiki ovdje?

Ako imate postojeći sadržaj sa MediaWiki wikija, lako ga je uvesti pomoću funkcije Special:Import. Ako vam je potrebno ovo rješenje, obratite se administratoru na Greenhouse-u. Ako imate tekst u nekom drugom formatu i trebate pomoć u pretvaranju u MediaWiki tekst, također možete zatražiti pomoć tamo. Imajte na umu da sadržaj mora biti prikladno licenciran kao Creative Commons BY-SA 3.0 ili nešto slobodnije poput CC-zero/Public Domain.

Kako mogu izraditi sigurnosnu kopiju i izvesti sadržaj odavde?

Izvoz sadržaja može obaviti bilo tko putem funkcije Special:Export, za razliku od uvoza koji zahtijeva dozvole. Ako trebate velike količine stranica koje bi ručni izvoz učinili nezgrapnim, izvoz podataka može napraviti administrator. Možete zatražiti pomoć u izvozu na Greenhouse-u.

Kako Wikisporijanci komuniciraju?

Ovdje koristimo stranice za razgovor (Talk pages). Također imamo dvije Telegram grupe za razmjenu poruka, jednu veću za sve zainteresirane i jednu Wikispore-tech grupu usmjerenu na upravljanje projektom. Od jeseni 2022. godine počeli smo održavati tjedne ili mjesečne sastanke putem Zooma ili Google Meet-a. To su otvoreni sastanci ili salonski tipovi razgovora, ponekad s dnevnim redom, a ponekad samo kao opušteni razgovori.

Koliko je sigurno i održivo postavljanje sadržaja ovdje?

Kao eksperimentalni i testni projekt, Wikispora je podložna mogućnosti brisanja. Ako Wikispore uspješno završi ovu fazu, podaci ovdje će biti trajni i bit će kopirani i arhivirani na nekoliko mjesta. Ako se projekt ugasi, podatke (vidi dolje) bismo mogli izvesti i mogli bi se postaviti na drugi MediaWiki wiki.