Civil Society:Centar za dramsku umjetnost

From Wikispore
Jump to navigation Jump to search

Wikidata-logo-en.svg
Q111233533

Logotip Centra za dramsku umjetnost

Centar za dramsku umjetnost (skraćeno: CDU) je nevladina organizacija iz Hrvatske koja djeluje na području izvedbenih umjetnosti. Centar za dramsku umjetnost od svog osnivanja aktivno gradi kontekst za novu i aktualnu umjetnost te pruža podršku cjelokupnoj nezavisnoj sceni u Hrvatskoj kroz aktivnosti zagovaranja u polju kulturnih politika. Centar za dramsku umjetnost aktivno je sudjelovao u nizu suradničkih platormi i mreža, uključujući Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000, Savez udruga Klubtura te Savez udruga Operacija Grad. Od 2004. godine CDU je član Saveza udruga Klubtura.

Cilj osnivanja

CDU je osnovan iz potrebe artikulacije teorijsko-kritičke platforme za suvremena kretanja u izvedbenim umjetnostima.[1]

Aktivnosti

CDU je provodio diskurzivni program net.cube (2015.-2016.). festival Unseen – Mini film festival od 2017. do 2019. godine te razne umjetničke produkcije.

Časopis Frakcija

Od 1995. do 2015. godine CDU je izdavao dvojezični (na hrvatskom i engleskom jeziku) časopis za izvedbene umjetnosti Frakciju. Frakcija je 2007. godine bila izložena na prestižnoj međunarodnoj izložbi održanoj u sklopu projekta Documenta Magazines 12. Krajem 2019. godine objavljena je i učinjena javno dostupnom pretraživa web arhiva časopisa.[2] Ukupno je izdan 71 broj. Zadnji broj je bio dvobroj (70/71) koji je objavljen 2014./2015. godine. Od samih početaka Frakcija je uključivala i pregled rada drugih aktera scene u Hrvatskoj kao što su Eurokaz, Tjedan suvremenog plesa, Art radionica Lazareti Dubrovnik, Urban festival, Teatar &TD, Teatar EXIT, Montažstroj, Trafik, BADco. te mnogih drugih. Godine 2010. u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva održana je izložba povodom petnaeste godine izlaženja časopisa (kustos je bio Maroje Mrduljaš).

Vanjske poveznice

Reference